U četvrtak 22.5. na programu je Festivala tolerancije je devet filmova.

 

U 16:00 u Kinu Tuškanac prikazivati će se film Kristalna Noć.

Emilie i Tom pripremaju se za ispit iz povijesti. S učiteljicom rekonstruiraju događaje koji su vodili do ubojstva Richarda Bergera, predsjednika židovske zajednice, kojeg su ubili nacisti 1938. Emili putuje u Izrael kako bi intervjuirala Abi Bauera (1919.), Erika Shomornya (1918.) i Abrahama Gafnija (1928.). Oni su svjedoci događaja iz 1938. u Innsbrucku. Emilie je impresionirana intervjuom s Richardom Bensonom, unukom Richarda Bergera.

 

 

Tinghir – Jeruzalem, jeka iz Mellaha na programu je u 16:00 u Kinu Europa.

Rođen sam i odrastao u Francuskoj misleći da je svaki Berber musliman. Ali, u Tinghiru, mom rodnom gradu u marokanskom gorju Atlas, iz priča mojih djedova saznao sam da su neki Berberi u stvari bili Židovi. Međutim, ranih šezdesetih, bez obzira na 2000 godina zajedničke povijesti, židovski je narod napustio Atlas, cijela zajednica je otišla.

 

 

U 17:45 na programu je film Maslina u Šumi, prikazuje se u Kinu Europa.

JFF_8_programska_knjizica_Page_31_Image_0002

Ovaj film istražuje ponovno izbijanje antisemitizma u Europi. Dominantna crta aktualne mržnje prema Židovima u Europi, tzv. “novog antisemitizma”, jest demonizacija Države Izrael i agresivna antipatija prema onima koji je podupiru. Mnogi europski vođe vjeruju da je ovo zarazno kritiziranje Izraela paravan za duboko ukorijenjenu, stoljećima staru antisemitsku predrasudu koja je nastala i izrasla na europskom tlu.

 

 

Film Transport XX za Auschwitz prikazivati će se u 17:45 u Kinu Tuškanac.

 

Za vrijeme holokausta nacisti su težeći „konačnom rješenju židovskog pitanja“ upotrijebili tisuće vlakova iz Njemačke i okupiranih zemalja kako bi transportirali tri milijuna Židova u koncentracijske logore ili logore smrti. Ovo je malo poznata istinita priča o znakovitom i herojskom pokušaju spašavanja koji se dogodio 18. travnja 1943., na prvi dan Pashe, u isto vrijeme kada je započeo Ustanak u varšavskom getu, 1200 kilometara dalje.

 

 

Otvorenog srca će se prikazivati u 18:30 u Kinu Europa.

http://vimeo.com/74083229

“Otvorenog srca” priča je o osmero ruandske djece koja ostavljaju svoje obitelji i upućuju se na putovanje života i smrti kako bi obavili visokorizičnu operaciju srca u jedinoj besplatnoj kardiološkoj bolnici u Africi, centru Salam, kojeg vodi Emergency, talijanska nevladina organizacija. Njihovi srčani zalisci, oštećeni i oslabljeni od reumatskih srčanih bolesti koje su se razvile od neliječenog tonzilitisa, čine ih apatičnima i slabima.

 

 

U Kinu Tuškanac u 19:00 na rasporedu je film Pravi nemilosrdni gadovi.

ilm „Pravi nemilosrdni gadovi“ prepričava uzbudljivu priču o operaciji Greenup, najuspješnijoj obavještajnoj operaciji OSS-a u Drugom svjetskom ratu. Dvojica mladih židovsko-američkih političkih izbjeglica, jedan iz Njemačke, a drugi iz Nizozemske, udružuju se s dezerterom iz austrijskog Wehrmachta, padobrancem u opasnoj noći u austrijskim Alpama.

 

 

U 19:30 u Kinu Europa je projekcija poznatog filma Schindlerova lista. Ulaz je slobodan.

Kako pronaći ljubav svog života kada ne možeš vidjeti? Ovaj kratki dokumentarni film redateljice Jenny van den Broeke pokušava odgovoritina ovo pitanje uz pomoć troje slijepih tinejdžera: Floriana, Merel i Ilse. Njihovi ljubavni životi, kao i ideje toga kakva bi ljubav trebala biti, poprilično se razlikuju. Troje mladih daje nam uvid u svijet nedostatka vizualne stimulacije.

 

 

U 20:15 u Kinu Tuškanac na programu je film Slijepa ljubav.

JFF_8_programska_knjizica_Page_33_Image_0002

 

Kako pronaći ljubav svog života kada ne možeš vidjeti? Ovaj kratki dokumentarni film redateljice Jenny van den Broeke pokušava odgovoriti na ovo pitanje uz pomoć troje slijepih tinejdžera: Floriana, Merel i Ilse. Njihovi ljubavni životi, kao i ideje toga kakva bi ljubav trebala biti, poprilično se razlikuju. Troje mladih daje nam uvid u svijet nedostatka vizualne stimulacije.

 

 

U 21:00 u na programu u Kinu Tuškanac je film Atentat.

Dr. Amin Jaafari je arapski kirurg svijetle budućnosti, ugledan među Izraelcima u Tel Avivu. No sve se promijeni kada za teroristički samoubilački napad prvooptužena bude njegova poginula supruga Siham. Iako isprva odbija surađivati i povjerovati u šokantnu istinu dok ga Shin Bet ispituje, Amin u jednom trenutku prihvati novonastalu situaciju. Sada mu preostaje shvatiti zašto je Siham to učinila i koliko je dugo skrivala tajnu od njega. No, ponekad istina donosi strašnu bol s kojom se teško nositi.