U svibnju 2014. godine grad Zagreb će osmi put biti domaćinom Festivala židovskog filma pod nazivom FESTIVAL TOLERANCIJE. Skraćeno izdanje Festivala priprema se u Rijeci, Beču, Beogradu, Sarajevu, Cetinju i Ljubljani.

U Zagrebu će se Festival održati na dvije lokacije, u kinu Europa i kinu Tuškanac, u terminu od 18. do 24. svibnja 2014. godine. U tjednima koji slijede, od 9. do 10. lipnja 2014. godine, plan je održati Festival u kinu Art-kino Croatia.

Festival će temom biti nastavak na 7. izdanje te će u fokusu biti tolerancija, značenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa i kina Tuškanac u sedam dana trajanja Festivala, prikazat ćemo sedamdesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog dokumentarnog i dugometražnog filma, dok ćemo u ostalim gradovima predstaviti nešto manje filmova izdvojenih iz filmskog programa, koji progovaraju o nužnosti uvažavanja različitog, ostavljajući duboki dojam na gledatelje te motivirajući ih na kontemplaciju o etički ispravnom društvenom djelovanju.

Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svijeskih festivala. Filmovi koji se prikazuju na Festivalu, osim izvornog jezika, uvijek su prevedeni na engleski i hrvatski jezik što ih čini dostupnim i velikom broju posjetitelja iz inozemstva. Filmske projekcije su glavni dio programa, a ocjenom publike ćemo, kao i svake godine do sada, odabrati najbolji i najimpresivniji film.

Publici će također biti omogućen razgovor s filmašima nakon projekcija filmova. S ciljem što većeg broja gledatelja te dostupnosti festivalskih programa svi dobnim i društvenim grupama, ulaznice za kino projekcije se ne naplaćuju.

Festivalom tolerancije, kulturna ponuda Zagreba i Hrvatske postala je bogatija za još jedan važan događaj koji je pronašao svoje mjesto na bogatoj festivalskoj sceni te je prerastao u prepoznatljiv i nezaobilazan kulturni događaj, a gostovanje Festivala u Rijeci Beču, Beogradu, Sarajevu, Cetinju i Ljubljani predstavlja izniman korak u kulturnoj i institucionalnoj regionalnoj suradnji.

Ovakvim jedinstvenim festivalom, grad Zagreb i Republika Hrvatska postaju domaćinom jedinog filmskog festivala na svijetu koji je svoje djelovanje usmjerio edukaciji mladih, s posebnim naglaskom na prenošenje istine o Holokaustu, razvijajući toleranciju, razumijevanje različitosti i pravo svakog pojedinca na život, a gostovanjem u ostalim gradovima regije Festivalom unapređujemo usklađenost regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija koje sudjeluju na realizaciji projekta.

Narativni izvještaj 8. Festivala tolerancije