U današnje smo vrijeme svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, napose među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase. Imajući također u vidu jačanje desničarskih ideologija u posljednje vrijeme te konkretno nepostojanje izvaninstitucionalne platforme za učenje o holokaustu i nepravdama nacističkih režima, organizator Festivala uvođenjem ovog programa ima za cilj upoznati što širu ciljnu skupinu o toj temi te na multimedijalan i multidisciplinaran način progovarati o nepravdama nacističkih režima i poticati na otvoreni dijalog te suradnju kulturnih, obrazovnih i državnih institucija.

Uvidjevši značaj posebne brige o mladima kao najznačajnijeg segmenta u razvoju demokratskoga društva, jedna od bitnijih cjelina Festivala od 2009. godine postaju Edukacijska jutra, obrazovni program kojim se želi mladima i najmlađima govoriti o strahotama holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja.

Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Edukacijska jutra pružaju obrazovno iskustvo kroz koje učenici i studenti mogu shvatiti koji su događaji doveli do pojave holokausta. Omogućuju im uvid u brojne povijesne, socijalne, religijske, političke i ekonomske faktore koji su kumulativno rezultirali holokaustom.

Povijest holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje holokausta, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Učenici mogu shvatiti kako šutnja i ravnodušnost prema patnjama drugih mogu dovesti do ponavljanja velikih nepravdi iz prošlosti. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Na Edukacijskim jutrima od 2009. godine sudjelovalo je više od 9100 učenika iz oko 280 osnovnih i srednjih škola te fakulteta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čime se ne može pohvaliti niti jedna od institucija u Hrvatskoj koje se bave edukacijom šire javnosti o holokaustu. Ponosni smo na činjenicu da Edukacijska jutra svake godine dobivaju preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te logističku podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju o holokaustu, svake godine odabirući igrani ili dokumentarni film visoke umjetničke i edukativne vrijednosti, mladima se na njima razumljiv i kroz medij filma blizak način proširuje saznanje o holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju koja nakon predavanja učenike i studente potakne na razmišljanje. Iz diskusija s učenicima shvatili smo da su do održavanja programa znali vrlo malo ili gotovo ništa o holokaustu, a da nakon filma i predavanja imaju sasvim druge spoznaje.

Program je sufinanciran sredstvima:

Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

ministarstvo-znanosti,-obrazovanja-i-sporta-RH

International Holocaust Remembrance Alliance-a

holokaust

Ministarstva socijalne politike i mladih

Ministarstvo socijalne politike i mladih RH

Goethe-Instituta

goethe

UNHCR-a Hrvatske

unhcr

PRESS MATERIJALI OPĆENITO

Knjižica Edukacijskih jutara (PDF)