Tematskim edukativnim izložbama, koje su opisane kao visokoumjetničke i multidisciplinarne te koje podrazumijevaju implementaciju multimedijalnog audio-vizualnog segmenta, Festival tolerancije postaje mjestom susreta zagrebačke i hrvatske kulturne scene te europskih i svjetskih umjetničkih projekata.

Inovativnim i interaktivnim tematskim izložbama koje su posvećeni temi Holokausta, Festival tolerancije obogaćuje kulturnu ponudu grada te dinamizira komunikaciju s europskom i svjetskom kulturnom scenom. Festival je prožimanje kulturnih inicijativa i edukacije te uključuje mnoge kulturne i socijalne kategorije u zajedničko djelovanje.

Dislociranjem izložbi i glazbenog programa iz matičnog prostora (kino Europa) u ostale javne i kulturne prostorije (Dom HDLU, MSU, VIP klub…) projekt činimo dinamičnim te doprinosimo upoznavanju kulturnih prostora grada Zagreba.

Brojnost tematskih izložbi uključenih u program Festivala tolerancije govori o konstantnom rastu, interdisciplinarnosti i multimedijalnom karakteru programa, a posjećenost istih raste iz godine u godinu.

Na posljednjem, 6. izdanju Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb ukupno 3000 ljudi posjetilo je čak tri tematske izložbe koje su za građane bile postavljene u Galeriji Karas HDLU-a te u kinu Europa. Tematskim izložbama ostvarili smo međunarodnu suradnju (umjetnik Seiji Kimoto s postavom izložbe „Moć i nemoć“ u galeriji Karas, izložba „Plakat projekt“ u suradnji s Memorijalnim centrom Jasenovac i Yad Vashemom) i međusektorsku suradnju (izložba „Dva lica romske stvarnosti“ u suradnji s UNHCR-om). Tematske izložbe 6. izdanja Festivala bile su realizirane uz logističku i dijelom financijsku podršku Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Instituta iz Zagreba, Memorijalnog centra Jasenovac, Memorijalnog muzeja Yad Vashem iz Izraela, UNHCR-a te Hrvatskog doma likovnih umjetnika.

Ostale izložbe koje je Festival dosad imao čast ugostiti su: „No Child´s Play“, postavljena 2009. godine u suradnji s Memorijalnim muzejom Yad Vashem iz Izraela te „Lica otpora: Žene u Holokaustu“, inovativna putujuća izložba razvijena od strane Moresheta iz Izraela, postavljena 2011. godine.

Tematskim izložbama Festival aktivno povezuje europske i svjetske centre s institucijama u gradu Zagrebu, promičući ideju tolerancije na kulturno-umjetnički način.

“Vizije iz pakla”
Galerija Klovićevi dvori, 5. – 24. svibnja 2014.

Ovogodišnji festival tolerancije predstavlja izložbu “Adolf Frankl – Vizije iz pakla” koja će se održati u galeriji Klovićevi dvori od 5. do 24. svibnja 2014. godine. Adolf Frankl rođen je 1903. godine u Bratislavi gdje je studirao slikarstvo sa slovačkim umjetnicima svog vremena. Kao Židov, Frankl je 1944. uhvaćen i prevezen u koncentracijski logor Sered iz kojeg je nakon mjesec dana preseljen u Auschwitz, odakle ga je 1945. spasila Crvena armija. Kao posljedica trauma proizašle iskustvom holokausta nakon povratka u Bratislavu stvara svoj ciklus “Vizije iz pakla – Umjetnost protiv zaborava”. Franklova djela, osim ratnih sjećanja i skica, sadrže mnoga razmatranja, skrivene i očite usporedbe, simbole i metafore. Njegovim slikama je svojstvena dinamika koja prikazuje transformacije ljudske prirode u trenucima rasula i meteža. Holokaust nije jedina, ali je centralna tema Franklovog slikarstva. Kustos i vlasnik izložbe za Art Forum galeriju u Beču je Thomas Frankl, sin Adolfa Frankla. Cijeli projekt “Vizije iz pakla” 1996. godine dobio je zaštitu i pokroviteljstvo UN-a, a u Zagrebu će bit izloženo četrdesetak radova ciklusa.

Foundation Inc.

.