Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine kao jedini festival židovskog filma u regiji. Prve je godine trajao tri dana, sljedeće dvije proširen je na pet dana, dok od četvrtoga izdanja traje sedam dana.

Na temelju dosadašnjeg višegodišnjeg djelovanja i brojnih priznanja od strane mnogih institucija i pojedinaca, festivalski programi nude sadržaje koji su današnjem društvu itekako potrebni, ne samo na nivou obogaćenja kulturnog programa grada Zagreba donošenjem i prezentacijom kvalitetnih i visokovrijednih umjetničkih radova, već utjecajem na podizanje razine svijesti o značaju tolerancije i uvažavanja različitosti u društvu koje prolazi kroz pad vrijednosti, recesiju i moralnu krizu.

Ono što ovaj Festival od prvoga dana opisuje kao jedinstven u svijetu jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz različita predavanja i radionice o nužnosti razumijevanja različitog. Posvećeni smo upozoravanju šire javnosti i edukaciji o sveprisutnoj neofašističkoj ikonografiji u javnom prostoru na području RH i šire, o verbalnom i grafičkom govoru mržnje te nasilnom djelovanju od strane određenih društvenih skupina i pojedinaca. Od ovih problema prečesto okrećemo pogled umjesto da se s njima suočimo. I danas smo svjedoci uporabe simbola mržnje koji nas svakodnevno okružuju, ponekad izuzetno dobro skriveni iza paravana sportskih događaja, posebice nogometnih utakmica kao i koncerata te ideje domoljublja. Sredina u kojoj živimo, sredina u kojoj se Festival održava, još uvijek nije osvijestila strahote koje su se dogodile u novijoj povijesti, niti jasno o tome progovara i zato je ovaj Festival važna javna platforma na kojoj se iz godine u godinu sve glasnije i sa sve većim odazivom publike stalno podsjeća na strahote Holokausta: da se ne zaboravi!

S namjerom dosezanja i edukacije što raznolikijih ciljanih skupina te prepoznavanja potreba zajednice u kojoj i u čiju korist djelujemo, podijelili smo Festival na sljedeće programske cjeline:

1. Filmski program
2. Edukacijska jutra – obrazovne programe o Holokaustu i toleranciji
3. Međunarodnu filmsku radionicu
4. Glazbene sadržaje
5. Tematske izložbe
6. Poticanje volonterskog rada i projekt „Međugeneracijska solidarnost“

Kroz ukupno šest godina održavanja Festivala židovskog filma Zagreb, organizirane programe do danas je posjetilo oko 37.500 posjetitelja. Zbog dostupnosti edukativnih i kulturnih sadržaja cjelokupnoj javnosti, s posebnim naglaskom na socijalno ugrožene skupine, festivalski programi besplatni su za sve posjetitelje i sudionike bez obzira na iznimno visoke troškove realizacije visokokvalitetnih programa koje nudimo.
Nakon održanoga 6. izdanja Festivala, Grad Rijeka i Grad Sarajevo prepoznali su kulturnu, umjetničku, edukativnu te moralnu vrijednost Festivala tolerancije.

Interes javnosti za Festival iz godine u godinu raste; tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini narastao na gotovo 8.100, dok je na posljednjem, 6. izdanju Festivala ukupan broj posjetitelja filmskog i popratnih programa iznosio 10.300, što je, prikazano u postotcima, povećanje od 515% u svega šest godina.

U svibnju 2013. godine grad Zagreb će sedmi put biti domaćinom Festivala židovskog filma pod nazivom FESTIVAL TOLERANCIJE. Skraćeno izdanje Festivala priprema se u Rijeci.

U Zagrebu će se Festival po prvi put održati na dvije lokacije, u kinu Europa i kinu Grič, a u terminu od 19. do 25. svibnja 2013. godine. U tjednima koji slijede, od 07. do 09. lipnja 2013. godine, plan je održati Festival u suradnji s Gradom Rijekom u kinu Art-kino Croatia i prostoru Malog Salona. U oba grada će se prikazati odabrani dio filmskoga programa te održati Edukacijska jutra.

Festival će temom biti nastavak na 6. izdanje te će u fokusu biti tolerancija, značenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa i kina Grič, u sedam dana trajanja Festivala, prikazat ćemo pedesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog, dokumentarnog i dugometražnog filma, dok ćemo ih u Rijeci predstaviti dvadesetak izdvojenih iz programa, koji progovaraju o nužnosti uvažavanja različitog, ostavljajući duboki dojam na gledatelje te motivirajući ih na kontemplaciju o etički ispravnom društvenom djelovanju. Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala. Filmovi koji se prikazuju na Festivalu, osim izvornog jezika, uvijek su prevedeni na engleski i hrvatski jezik što ih čini dostupnim i velikom broju posjetitelja iz inozemstva. Filmske projekcije su glavni dio programa, a ocjenom publike ćemo, kao i svake godine do sada, odabrati najbolji i najimpresivniji film. Publici će također biti omogućen razgovor s filmašima nakon projekcija filmova. S ciljem što većeg broja gledatelja te dostupnosti festivalskih programa svim dobnim i društvenim grupama, ulaznice za kino projekcije se ne naplaćuju.

Festivalom tolerancije, kulturna ponuda Zagreba i Hrvatske postala je bogatija za još jedan važan događaj koji je pronašao svoje mjesto na bogatoj festivalskoj sceni te je prerastao u prepoznatljiv i nezaobilazan kulturni događaj, a gostovanje Festivala u Rijeci predstavlja izniman korak u kulturnoj i institucionalnoj regionalnoj suradnji. Ovakvim jedinstvenim festivalom, grad Zagreb i Republika Hrvatska postaju domaćinom jedinog filmskog festivala na svijetu koji je svoje djelovanje usmjerio edukaciji mladih, s posebnim naglaskom na prenošenje istine o Holokaustu, razvijajući toleranciju, razumijevanje različitosti i pravo svakog pojedinca na život, a gostovanjem u Rijeci ovim Festivalom unapređujemo usklađenost regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija koje sudjeluju na realizaciji projekta.

BRANKO LUSTIG

(Osijek, 1932.) počasni predsjednik Festivala
Najpoznatiji je kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmove Schindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu te kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oscar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao pomoćnik direktora Jadran filma te je sudjelovao na gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije. U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat od Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika festivala.

NATAŠA POPOVIĆ

(Zagreb, 1974.) direktorica Festivala
Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn. Dugi niz godina djeluje u struci, a svoju ljubav prema filmu koristi i usmjerava kroz organizaciju Festivala židovskog filma. Na inicijativu i prijedlog Vesne Domany Hardy, 2007. godine, prihvatila je poziv te u suradnji s UK Jewish Film Festivalom iz Londona pokreće prvi Festival židovskog filma u regiji. Od 2007. godine svoje djelovanje u potpunosti posvećuje organizaciji i razvoju filmsko-festivalske scene u Zagrebu i šire.

ANA DOMAŠ

(Zagreb, 1974.) accounting manager
U Izraelu završava smjer tehničara za film i televiziju na Univerzitetu Negev te se 1998. po povratku u Zagreb kao kamerman uključuje u projekt Zaklade za vizualnu povijest – preživjeli svjedoci holokausta, čije je sjedište u Los Angelesu. Od 2003. do 2010. živi i radi u Londonu, a 2011. počinje raditi kao vanjski suradnik na filmskim festivalima u Hrvatskoj kao što su: Festival židovskog filma, Festival Perforacije, IETM (International network for contemporary performing arts), Zagreb Dox – Festival dokumentarnog filma, Queer Zagreb i Motovun Film Festival. Nakon rada u udruzi Domino kao voditeljica marketinga, preuzima ulogu accounting managera na Festivalu tolerancije / Festivalu židovskog filma.
ana.domas@jff-zagreb.hr

LUKA RINČIĆ

(Zagreb, 1982.) koordinator obrazovnog programa
Nakon maturiranja u Prvoj gimnaziji, upisuje Fakultet političkih znanosti, studij politologije, koji završava 2006. godine. Karijeru započinje u nevladinoj neprofitnoj organizaciji GONG. Od 2009. godine radi kao novinar za Poslovni dnevnik, da bi se u travnju 2011. godine priključio udruzi Festival suvremenog židovskog filma kao koordinator Edukacijskih jutara. Iza sebe ima dva uspješno organizirana Edukacijska jutra u sklopu 5. Festivala židovskog filma te organiziranu turneju po hrvatskim gradovima (Čakovec, Osijek, Vukovar) u rujnu 2011. godine.
luka.rincic@jff-zagreb.hr

STAŠA ČELAN

(Split, 1969.) voditelj projekta međunarodne filmske radionice Talent Workshop
Nakon završene osnovne i srednje škole u Splitu dolazi u Zagreb na studij filmske i TV montaže pri Akademiji dramske umjetnosti. Do danas se potpisuje kao montažer na 6 dugometražnih igranih filmova, dugometražnim dokumentarcima, igranim serijalima te desecima kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Usporedno s filmskim djelovanjem aktivno se bavi i TV formama, režira i montira brojne glazbene spotove, reklame, namjenske filmove, režira TV emisije (“Po ure torture“, “Ništa osobno“…).
2000. godine osvaja posebnu nagradu za režiju filma „Milenij“ na Požeškom festivalu jednominutnog filma. Svojedobno je pisao filmske osvrte u „Hrvatskom filmskom ljetopisu“ i „Hrvatskom vijencu“. Već 15 godina aktivan je u Kino klubu Zagreb kao predavač na filmskim radionicama i mentor mladim filmašima. Do danas je održao više od stotinu filmskih radionica diljem Hrvatske. Uz Irenu Marković, osnivač je mlade filmske produkcijske kuće „Focusmedia“ d.o.o. usmjerene prvenstveno na proizvodnju nezavisnih filmskih uradaka. U 2010. godini aktivno se uključuje u organizaciju Međunarodne filmske radionice Talent Workshop i postaje menadžer projekta.
stasa.celan@jff-zagreb.hr

Oblikovanje vizualnog identiteta Festivala
Mirko Ilić

Grafički dizajn
Popular Bruketa & Žinić OM

Oblikovanje kataloga
Dejan Kršić

Suradnica na stručnom osposobljavanju
Helena Šantić

Asistentica
Petra Begović

Asistentica Međunarodne filmske radionice
Maja Marković

Supervizor Međunarodne filmske radionice
Geert Wachtelaer

ITW polaznici
Athanasia Michopoulou (Grčka)
Alma Ćakić (Hrvatska)
Andrea Celia (Hrvatska / Slovenija)
Anita Liao (Kanada)
Franko Dujmić (Hrvatska)
Jake Warren (UK)
Vanda Volić (hrvatska)
Zpran Vrabec (Hrvatska)

Produkcija

Ured za goste
Jelena Andrašić
Antonija Sklepić

Voditeljica volontera
Jelena Andrašić

Voditelji Kina Europa, Zagreb
Luka Rinčić
Sanjin Kaštelan

Voditeljica Art-kina Grič, Zagreb
Vanja Daskalović

Voditeljica Art-kina Croatia, Rijeka
Ana Šegrt

Voditeljica Festival marketa

Vanda Volić

Ured za goste i vozače

Aleksandra Vujatović

Moderatorice Q&A
Mia Petranović
Vanja Daskalović

Voditelj glazbenog programa
Filip Eterović

Voditelj književnih večeri
Srđan Sandić

Komunikacije

Odnosi s javnošću
Ivana Sansević
Maja Gujinović

Voditeljica svečanog otvaranja
Leona Paraminski

Izrada Internet stranice
Anka Bajurin Stiskalov

Lektorica
Ivana Kurtović Budja

Fotografi
Igor Sitar
Luka Paić

Snimatelj
Tibor Keser

Tehnika i logistika
Zlatko Domić,
Mario Vučemilović-Jurić,
Rezolucija d.o.o.

Voditelj odjela za prijevod i podnaslove
Marko Godeč, Ministarstvo titlova

Vozači

Frane Lovrić
Mirza Mačkić
Kenan Mačkić
Saša Muhek

Neprofitna udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je od samih svojih početaka 2008. g., od kada kontinuirano djeluje, prepoznala potrebu za ponudom dodatnih obogaćenih sadržaja u kulturi kao i izvaninstitucionalnog obrazovanja građana.

Intencija Udruge je progovarati o nužnosti razumijevanja različitog, toleranciji i ljubavi te stoga u svibnju posljednjih šest godina kontinuirano organizira manifestaciju Festival židovskog filma Zagreb koji će svoje 7. izdanje predstaviti pod nazivom Festival tolerancije.

Kroz ovu filmsku odnosno kulturnu manifestaciju i sve njene programske dijelove, zagovaramo multikulturalni dijalog te educiramo javnost o strahotama Holokausta, iz čije povijesti moramo učiti i kroz čije iskustvo nastojimo prepoznati i upozoriti na današnje probleme u društvu te poticati na razvoj tolerancije i zajedničkih vrijednosti kao temelj sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Vođeni počasnim predsjednikom Festivala, gospodinom Brankom Lustigom, preživjelim Holokausta i dvostrukim oskarovcem, progovaramo i upozoravamo na strahote koje su se događale za vrijeme Holokausta, ali i podsjećamo na to da danas još uvijek nema dovoljno interesa i tolerancije da se užasi genocida i ratova zaustave.