U današnje smo vrijeme svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, napose među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase. Imajući također u vidu jačanje desničarskih ideologija u posljednje vrijeme te konkretno nepostojanje izvaninstitucionalne platforme za učenje o holokaustu i nepravdama nacističkih režima, organizator Festivala uvođenjem ovog programa ima za cilj upoznati što širu ciljnu skupinu o toj temi te na multimedijalan i multidisciplinaran način progovarati o nepravdama nacističkih režima i poticati na otvoreni dijalog te suradnju kulturnih, obrazovnih i državnih institucija.

Uvidjevši značaj posebne brige o mladima kao najznačajnijeg segmenta u razvoju demokratskoga društva, jedna od bitnijih cjelina Festivala od 2009. godine postaju Edukacijska jutra, obrazovni program kojim se želi mladima i najmlađima govoriti o strahotama holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja.

Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Edukacijska jutra pružaju obrazovno iskustvo kroz koje učenici i studenti mogu shvatiti koji su događaji doveli do pojave holokausta. Omogućuju im uvid u brojne povijesne, socijalne, religijske, političke i ekonomske faktore koji su kumulativno rezultirali holokaustom.

Povijest holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje holokausta, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Učenici mogu shvatiti kako šutnja i ravnodušnost prema patnjama drugih mogu dovesti do ponavljanja velikih nepravdi iz prošlosti. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Na Edukacijskim jutrima od 2009. godine sudjelovalo je više od 6800 učenika iz oko 200 osnovnih i srednjih škola te fakulteta iz cijele zemlje, čime se ne može pohvaliti niti jedna od institucija u Hrvatskoj koje se bave edukacijom šire javnosti o holokaustu. Ponosni smo na činjenicu da Edukacijska jutra svake godine dobivaju preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te logističku podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju o holokaustu, svake godine odabirući igrani ili dokumentarni film visoke umjetničke i edukativne vrijednosti, mladima se na njima razumljiv i kroz medij filma blizak način proširuje saznanje o holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju koja nakon predavanja učenike i studente potakne na razmišljanje. Iz diskusija s učenicima shvatili smo da su do održavanja programa znali vrlo malo ili gotovo ništa o holokaustu, a da nakon filma i predavanja imaju sasvim druge spoznaje.

Program je sufinanciran sredstvima:

Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

ministarstvo-znanosti,-obrazovanja-i-sporta-RH

International Holocaust Remembrance Alliance-a

holokaust

Ministarstva socijalne politike i mladih

Ministarstvo socijalne politike i mladih RH

Goethe-Instituta

goethe

UNHCR-a Hrvatske

unhcr

PRESS MATERIJALI OPĆENITO

Knjižica Edukacijskih jutara (PDF)

22. Svibanj, Četvrtak / 12:00 / Kino Europa

predavanje Lustig

Branko Lustig

Program je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola.
O PROGRAMU
Program se sastoji od tri dijela:   – projekcije filma Nadarena djeca (Wunderkinder) – predavanja gospodina…
Više

19. Svibanj, Ponedjeljak / 12:00 / Kino Europa

Predavanje Ilic

Mirko Ilić

Program je namijenjen učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima. O PROGRAMU Program se sastoji od tri dijela: – projekcije filma Njegova borba (Sein Kampf) – predavanja gospodina Ilića pod…
Više

Nakon 4. Festivala, a zbog izvrsnog odaziva i komentara učenika, kao i sjajnog dijaloga uspostavljenog s njima nakon projekcija i predavanja, projekt Edukacijskih jutara nastavio se razvijati u smislu održavanja programa i u drugim gradovima, izvan termina Festivala („turneja Edukacijskih jutara“). Naglasak se stavlja na gradove iz regija u kojima je potrebno promicati toleranciju (npr. regije u prošlosti zahvaćene ratom, regije sa snažnim ili brojnim manjinama…). Glavni ciljevi ostaju komuniciranje s učenicima, promicanje tolerancije te ukazivanje na pogreške iz prošlosti s namjerom da se više ne ponove ne bismo li izgradili bolji i skladniji svijet.

Sva Edukacijska jutra organizirana u gradovima izvan Zagreba namijenjena su učenicima osnovnih škola, a vodi ih gospodin Lustig. Tijekom 2010. godine Edukacijska jutra održana su u Velikoj Gorici (8. lipnja, 275 prisutnih učenika), Osijeku (16. rujna, 350 učenika) i Varaždinu (30. rujna, 250 učenika) uz prikazivanje filma „Dječak u prugastoj pidžami“.

2011. godine, turneja Edukacijskih jutara započela je u Čakovcu (8.rujna, 550 učenika iz Čakovca i regije). S obzirom na to da je Čakovec poznat kao grad s jakom nacionalnom manjinom (Romima), predavanje gosp. Lustiga bilo je usmjereno na promicanje tolerancije i razumijevanja socijalnih i etničkih različitosti te različitih vrijednosti kao najvažnijih preduvjeta skladnog suživota. Turneja se nastavila u Osijeku (15. rujan, 300 djece) te završila u Vukovaru (16. rujan, 300 djece). Film koji je bio prikazivan na turneji Edukacijskih jutara 2011. godine bio je „Unutar Hanina kovčega“.

Turneja edukacijskih jutara u 2012. započela je u Čakovcu. Oko 550 učenika osnovnih škola iz Međimurske županije okupilo se 20. rujna u Centru za kulturu kako bi prisustvovali programu i poslušali predavanje gosp. Lustiga, čovjeka koji je dio svoga djetinjstva proveo upravo u Čakovcu. Nakon prikazanog filma „Posljednji let Petra Ginza“, gosp. Lustig je povukao paralele između života njegova protagonista, Petra Ginza, i svoga vlastitoga. Upoznavši učenike još malo detaljnije s tragedijom Holokausta, apelirao je da ne dopuste da se išta slično ikada više ponovi: „… ta mržnja dovodi do zla. Jedino kako se to zlo može iskorijeniti je ljubavlju. Vi imate u svojim rukama, svojim glavama da se te stvari više ne ponavljaju.“ Nadovezavši se na aktualno pitanje integracije romske djece u međimurske škole, pozvao je sve prisutne da se bore protiv diskriminacije, ističući da su svi ljudi isti. 26. rujna smo Edukacijska jutra prvi put doveli u Dalmaciju. Zahvaljujući odličnoj suradnji s Gradom Zadrom, na programu koji se održao u Kazalištu lutaka sudjelovalo je oko 300 učenika. Program je prošao vrlo uspješno. Film je dobio prosječnu ocjenu 4.3, dok je predavanje još bolje prihvaćeno s prosjekom od 4.5.

Luka Rinčić
koordinator obrazovnog programa
luka.rincic@jff-zagreb.hr