Neprofitna udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je od samih svojih početaka 2008. g., od kada kontinuirano djeluje, prepoznala potrebu za ponudom dodatnih obogaćenih sadržaja u kulturi kao i izvaninstitucionalnog obrazovanja građana.

Intencija Udruge je progovarati o nužnosti razumijevanja različitog, toleranciji i ljubavi te stoga u svibnju posljednjih sedam godina kontinuirano organizira manifestaciju Festival židovskog filma Zagreb koji će svoje 8. izdanje predstaviti pod nazivom Festival tolerancije.

Kroz ovu filmsku odnosno kulturnu manifestaciju i sve njene programske dijelove, zagovaramo multikulturalni dijalog te educiramo javnost o strahotama Holokausta, iz čije povijesti moramo učiti i kroz čije iskustvo nastojimo prepoznati i upozoriti na današnje probleme u društvu te poticati na razvoj tolerancije i zajedničkih vrijednosti kao temelj sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Vođeni počasnim predsjednikom Festivala, gospodinom Brankom Lustigom, preživjelim Holokausta i dvostrukim oskarovcem, progovaramo i upozoravamo na strahote koje su se događale za vrijeme Holokausta, ali i podsjećamo na to da danas još uvijek nema dovoljno interesa i tolerancije da se užasi genocida i ratova zaustave.