U srijedu 21. 5. na programu Festivala tolerancije je 10. filmova.

 

U 12:00 u Kinu Europa projekcija je prvog filma Trči, dječače, trči.

Dobitnik Oscara Pepe Danquart na veliki ekran donosi bestseler Urija Orleva „Trči, dječače, trči“. Ovo je istinita priča o devetogodišnjem Jureku koji je 1942. pobjegao iz varšavskog geta u šumu gdje sam preživljava do kraja rata. Jurek uči kako spavati na drveću i kako uloviti vjevericu praćkom. Ipak, hladnoća i usamljenost vuku ga nazad u civilizaciju. U selima Jurek susreće one koji će mu pomoći, ali i one koji će ga izdati. „Trči, dječače, trči“ dirljiv je film baziran na stvarnim događajima.

 

Film Bijela Noć prikazivati će se u 16:00 u Kinu Europa.

Bijela noć dokumentira žensku stranu palestinskih ilegalaca. Noćima grupe Palestinki ilegalno prelaze granicu, puzeći i prolazeći kroz rupe u ogradi, kako bi stigle do Jeruzalema. Tu se prave da su Izraelke, uklapaju se u sredinu koja ih okružuje i odlaze na posao kako bi mogle hraniti svoju djecu. Na tim noćnim putovanjima one dijele svoja životna iskustva, patnje, nade i snove.

 

U 16:15 u Kinu Tuškanac na programu je Arik Bauer – Mladost u Beču.

JFF_8_programska_knjizica_Page_28_Image_0002

Dokumentarac “Arik Brauer – Mladost u Beču” portretira umjetnika Brauera koji pripovijeda priču o svom djetinjstvu u bečkoj radničkoj četvrti Ottakring, tehnikama preživljavanja koje je razvio u doba nacizma te životu u poslijeratno vrijeme kad je suosnovao “Bečku školu fantastičnog realizma”. Film prikazuje i njegova biciklistička putovanja Europom sve do Afrike, strast prema pješačenju kao i vrijeme njegove uključenosti u komunistički pokret.

 

 

Film Slomljena tišina na programu je u 17:15 u Kinu Europa. Na ovoj projekciji gosti s Orhan Galjus i Bob Entrop.

U ovom filmu, romski radio reporter Orhan Galjus, rođen u Kosovu, s filmašem Bobom Entropom, putuje kroz Njemačku, Poljsku i Kosovo. Oni pokušavaju otkriti zašto su Sinti i Romi šutjeli o genocidu počinjenom nad njihovim ljudima. Tijekom Drugog svjetskog rata pola milijuna ih je ubijeno. Korak po korak, Orhan otkriva da je taj dio povijesti Sinta i Roma skriven i boji se da će buduće generacije postati otuđene od svojih korijena.

 

U 17:45 u Kinu Tuškanac prikazivat će se Ako je tako, ubojica sam.

29. 3. 1945. tri člana Waffen-SS-a ustrijelili su najmanje 57 židovskih robova u Deutsch Schützenu u Austriji. Jedan od počinitelja bio je Adolf Storms. 63 godine nakon masakra napravljen je 15-satni intervju s njime. Razgovorom sa sudionicima i preživjelima masakra rekonstruiramo događaj. Adolf Storms umro je 2010., neposredno prije suđenja.

 

 

U Kinu Europa u 19:00 projekcija je igranog filma Moj njemački prijatelj, a na projekciji gostuje Jeanine Meerapfel.

JFF_8_programska_knjizica_Page_14_Image_0001

U najnovijem filmskom ostvarenju redateljice Janine Meerapfel pratimo duboku ljubavnu priču u vrijeme političkih pokreta i povijesnih promjena. Sulamit, kći njemačko-židovskih doseljenika, odrasta u Buenos Airesu 1950-ih. Kao djevojčica Sulamit se brzo zbliži sa Friedrichom, mladim Nijemcem koji sa svojom obitelji živi odmah nasuprot njenog doma. Kada Friedrich dozna da je njegov otac bio viši časnik SS-a, odlazi u Njemačku te se ubrzo pridružuje studentskom prosvjedu.

 

U 19:15 na programu u Kinu Tuškanac je film Prazni vagoni. Gost na projekciji je Ed Gaffney.

„Prazni vagoni“ pripovijedaju nevjerojatnu priču o preživljavanju više od 50.000 Židova u Drugom svjetskom ratu i o masovnom ubojstvu 11.393 Židova iz područja u Grčkoj i Makedoniji pod kontrolom Bugarske. Zavjeru o ubojstvu svih europskih Židova obilježili su “državnom tajnom”, no bez obzira na oznaku tajnosti, ona je bila drsko javna. Snimke vlakova čine zločin vidljivim.

 

U 21:00 u Kinu Europa projekcija je filma Sammy.

JFF_8_programska_knjizica_Page_41_Image_0002

Židovska obitelj prisiljena je bježati od nacista tijekom 2. svjetskog rata u čemu im susjedi nude pomoć. Nakon rata, mačak Sammy vraća se kao jedini preživjeli kako bi saznao da je njegova kuća zaposjednuta. Sammy, svjedok prevare, mora se još jednom boriti za svoj život.

 

 

Nakon kratkog filma Sammy, u 21:10 u Kinu Europa na programu je Igrani film Žirafa.

JFF_8_programska_knjizica_Page_14_Image_0002

 

Yacine je veterinar u jedinom preostalom zoološkom vrtu u zapadnoj Palestini. Živi sam sa svojim desetogodišnjim sinom Ziadom. Ziad prijateljuje s dvije žirafe u zoološkom vrtu i čini se da jedino on može komunicirati s njima.

 

Film Bethlehem na programu je u Kinu Tuškanac u 21:00.

Yacine je veterinar u jedinom preostalom zoološkom vrtu u zapadnoj Palestini. Živi sam sa svojim desetogodišnjim sinom Ziadom. Ziad prijateljuje s dvije žirafe u zoološkom vrtu i čini se da jedino on može komunicirati s njima.

 

Vidimo se!