” Umjetnost protiv zaborava”
Galerija Klovićevi dvori, 5.-25. svibnja 2014.

Ovogodišnji festival tolerancije predstavlja izložbu “Adolf Frankl – Umjetnost protiv zaborava” koja će se održati u galeriji Klovićevi dvori od 5. do 25. svibnja 2014. godine. Adolf Frankl rođen je 1903. godine u Bratislavi gdje je studirao slikarstvo sa slovačkim umjetnicima svog vremena. Kao Židov, Frankl je 1944. uhvaćen i prevezen u koncentracijski logor Sered iz kojeg je nakon mjesec dana preseljen u Auschwitz, odakle ga je 1945. spasila Crvena armija. Kao posljedica trauma proizašle iskustvom holokausta nakon povratka u Bratislavu stvara svoj ciklus “Vizije iz pakla – Umjetnost protiv zaborava”. Franklova djela, osim ratnih sjećanja i skica, sadrže mnoga razmatranja, skrivene i očite usporedbe, simbole i metafore.

Njegovim slikama je svojstvena dinamika koja prikazuje transformacije ljudske prirode u trenucima rasula i meteža. Holokaust nije jedina, ali je centralna tema Franklovog slikarstva. Kustos i vlasnik izložbe za Art Forum galeriju u Beču je Thomas Frankl, sin Adolfa Frankla. Cijeli projekt “Umjetnost protiv zaborava” 1996. godine dobio je zaštitu i pokroviteljstvo UN-a, a u Zagrebu će bit izloženo četrdesetak radova ciklusa.

20 GODINA SCHINDLEROVE LISTE – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SA SETA SCHINDLEROVE LISTE

18. 5. 2014. – 24. 5. 2014. foaje kina Europa

Prošle je godine navršeno 20 godina od snimanja Schindlerove liste Stevena Spielberga, jednog od najboljih i najvažnijih povijesnih filmova svih vremena. Ovaj film nevjerojatna je i istinita priča o Oskaru Schindleru koji je svojim spašavanjem više od 1100 Židova u vrijeme holokausta učinio djelo koje će zauvijek biti zapamćeno kao iznimni čin humanosti i hrabrosti u jednom od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti. Schindlerova lista dostojan je spomenik Oskaru Schindleru, svim žrtvama holokausta i filmskoj umjetnosti, film koji bezvremenski upozorava na važnost ideje tolerancije i uspješno je prenosi na gledatelje već dva desetljeća, Schindlerova lista dobitnik je najprestižnijih filmskih nagrada kao što su tri Zlatna globusa, sedam nagrada BAFTA te sedam Oscara među kojima je i Oscar za najbolji film kojeg su primili Steven Spielberg, Gerald R. Molen te počasni predsjednik Festivala tolerancije, gospodin Branko Stoga je Festival tolerancije – 8. JFF odlučio dio svog ovogogodišnjeg programa posvetiti upravo Schindlerovoj listi. Zadovoljstvo nam je što ćemo 20 godina nakon njegovog nastanka, u sklopu festivalskog programa, film Schindlerova lista ponovno prikazati festivalskoj publici u zagrebačkom Kinu Europa 22. svibnja u 19.30 sati uz nazočnost uvaženih gostiju, a cijelo vrijeme trajanja festivala, od 18. do 24. svibnja u foajeu Kina Europa bit će prvi put u Hrvatskoj postavljena izložba fotografija sa seta Schindlerove liste u vlasništvu Universal studija.