Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine kao jedini festival židovskog filma u regiji. Prve je godine trajao tri dana, sljedeće dvije proširen je na pet dana, dok od četvrtoga izdanja traje sedam dana.

Na temelju dosadašnjeg višegodišnjeg djelovanja i brojnih priznanja od strane mnogih institucija i pojedinaca, festivalski programi nude sadržaje koji su današnjem društvu itekako potrebni, ne samo na nivou obogaćenja kulturnog programa grada Zagreba donošenjem i prezentacijom kvalitetnih i visokovrijednih umjetničkih radova, već utjecajem na podizanje razine svijesti o značaju tolerancije i uvažavanja različitosti u društvu koje prolazi kroz pad vrijednosti, recesiju i moralnu krizu.

Ono što ovaj Festival od prvoga dana opisuje kao jedinstven u svijetu jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz različita predavanja i radionice o nužnosti razumijevanja različitog. Posvećeni smo upozoravanju šire javnosti i edukaciji o sveprisutnoj neofašističkoj ikonografiji u javnom prostoru na području RH i šire, o verbalnom i grafičkom govoru mržnje te nasilnom djelovanju od strane određenih društvenih skupina i pojedinaca. Od ovih problema prečesto okrećemo pogled umjesto da se s njima suočimo. I danas smo svjedoci uporabe simbola mržnje koji nas svakodnevno okružuju, ponekad izuzetno dobro skriveni iza paravana sportskih događaja, posebice nogometnih utakmica kao i koncerata te ideje domoljublja. Sredina u kojoj živimo, sredina u kojoj se Festival održava, još uvijek nije osvijestila strahote koje su se dogodile u novijoj povijesti, niti jasno o tome progovara i zato je ovaj Festival važna javna platforma na kojoj se iz godine u godinu sve glasnije i sa sve većim odazivom publike stalno podsjeća na strahote Holokausta: da se ne zaboravi!

S namjerom dosezanja i edukacije što raznolikijih ciljanih skupina te prepoznavanja potreba zajednice u kojoj i u čiju korist djelujemo, podijelili smo Festival na sljedeće programske cjeline:

1. Filmski program
2. Edukacijska jutra – obrazovne programe o Holokaustu i toleranciji
3. Međunarodnu filmsku radionicu
4. Glazbene sadržaje
5. Tematske izložbe
6. Okrugli stol
7. Festival Market
8. Poticanje volonterskog rada i projekt „Međugeneracijska solidarnost“

Kroz ukupno sedam godina održavanja Festivala židovskog filma Zagreb, organizirane programe do danas je posjetilo oko 55.000 posjetitelja. Zbog dostupnosti edukativnih i kulturnih sadržaja cjelokupnoj javnosti, s posebnim naglaskom na socijalno ugrožene skupine, festivalski programi besplatni su za sve posjetitelje i sudionike bez obzira na iznimno visoke troškove realizacije visokokvalitetnih programa koje nudimo.
Nakon održanoga 6. izdanja Festivala, Grad Rijeka i Grad Sarajevo prepoznali su kulturnu, umjetničku, edukativnu te moralnu vrijednost Festivala tolerancije.

Interes javnosti za Festival iz godine u godinu raste; tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini narastao na gotovo 8.100, dok je na posljednjem, 7. izdanju Festivala ukupan broj posjetitelja filmskog i popratnih programa iznosio 15.600.