Magdalena Zelasko

22. – 24. 5. 2014.,Centar Cvjetni (Trg Petra Preradovića 6/I)

Festival tolerancije ove godine po prvi put predstavlja Festival Market, inovativni festivalski program zamišljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala. Od 22. do 24. svibnja u Centru Cvjetni (Trg Petra Preradovića 6/I) u sklopu Festival Marketa Festivala tolerancije, hrvatskoj će se javnosti predstaviti relevantni domaći i strani filmski festivali sa svojim predstavnicima, festivalskim materijalima te posebnim projekcijama. Svakiod gostujućih festivala zagrebačkoj će publici predstaviti jedan od zapaženih filmova iz programa svog festivala, filmove bliske temama Festivala tolerancije koji će se po prvi put prikazivati u Hrvatskoj. Festival tolerancije se na ovaj način trudi otvoriti prostor dijaloga i međusobne suradnje ljudi iz filmske festivalske industrije. Festival Market tako teži postati prostor razmjene svih vrsta iskustva filmskih profesionalaca, prostor razmjene ideja, filmova te umrežavanja festivala i djelatnika sličnih profilacija. Budući da nudi otvoren pristup svima i donosi relevantne informacije koncentrirane na jednom mjestu dostupne “iz prve ruke” festivalskih radnika, u duhu temeljne ideje- tolerancije, Festival Market ima za cilj postati poligon za bolju suradnju između filmskih festivala koji se u različitostima nadopunjuju, a svojim iskustvima međusobno pomažu. U tradiciji Festivala tolerancije, i ovaj program otvoren je i u potpunosti besplatan za sve.

Festival market 2014:

LET’S CEE FILM FESTIVAL

Let’s Cee ( Central Eastern Europe) održava se svake godine u Beču i predstavlja filmove iz zemalja Centralne i istočne Europe (CEE). Jedan od najvećih ciljeva festivala je promicanje i distribucija filmova iz zemalja Centralne i Istočne

Europe na internacionalnoj razini, kao i stvaranje svojevrsnog foruma za poticanje suradnje filmskih djelatnika iz regije.

 

IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam)

IDFA je vodeći svjetski festival dokumentarnog filma. Fokus festivala je na promociji i prezentaciji kreativnih dokumentaraca pa u tu svrhu, pored internacionalnog filmskog programa, za vrijeme festivala održavaju se razne radionice, forumi i predavanja (IDFAcademy).

 

ROLLING FILM FESTIVAL

Rolling film festival je zahvaljujući svojim programom i aktivnostima postao najcjenjenijim događajem na Kosovu u kontekstu integracije Romske zajednice i kulture. Svake godine donosi nove filmove koji tematikom potiču promicanje društva jednakosti bez diskriminacije kao i predstavljanje raznolikosti i bogatstva Romske kulture.

 

DOC POINT – Helsinki Documentary Film Festival

Jedan najvećih festivala dokumentarnog filma na području Skandinavskih zemalja koji se održava u Helsinkiju i Tallinnu. Festivalski program osim predstavljanja recentnih dokumentarnih ostvarenja, s velikim naglaskom na finsku dokumentarnu produkciju, uključuje i razna predavanja, seminare i masterclassove.

PULA FILM FESTIVAL

Pula Film Festival ima veliki značaj kao najstariji nacionalni filmski festival na svijetu. Osim prikazivanja recentnih hrvatskih filmova festival redovito nudi međunarodni program, kao i razne tematske programe i retrospektive. Pula Film

Festival koji se održava u poznatoj pulskoj Areni i na još nekoliko lokacija u Puli danas je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

 

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Jedan od najznačajnijih festivala u jugoistočnoj Europi održava se u Sarajevu i svake godine broji preko 100 000 posjetitelja. SFF je međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe u skladu s čime se za vrijeme festivala, kao i kroz godinu, organiziraju razni visokokvalitetni obrazovni i razvojni programi za mlade profesionalce, a i stvorena je i široka networking platforma.