Festival tolerancije i ove godine nastavlja s književnim večerima kojima osvještavamo potrebu da se o temama bliskim Festivalu angažirano govori na svim umjetničkim razinama te da se u kritičkom preispitivanju navedenih tema razvija civilni dijalog.

Program književnih večer započeo je 2013. godine, a ove godine će se održati na dvije lokacije, 22. 5. u Francuskom institutu te 23. 5. u književnom klubu „Booksa“ u 18 sati.

Moderatori književnih večeri su Seid Serdarević, osnivač i glavni urednik Frakture, jedne od najvažnijih nakladničkih kuća i Dražen Ilinčić, istaknuti hrvatski televizijski novinar, književnik i veliki promicatelj ideje tolerancije u društvu.

U sklopu ovogodišnjeg festivala bit će predstavljene dvije knjige:

„JA SAM POSLJEDNJI ŽIDOV“ – CHIL RAJCHMAN

22. 5. 2014., FRANCUSKI INSTITUT, 18h, Medijateka, Preradovićeva 5

Chil Rajchman je deportiran u Treblinku u ljeto 1942. s mlađom sestrom, koja je odmah ubijena. Morao je šišati kosu žena prije nego što su ubijene u plinskim komorama, a kasnije je vadio zlatne zube u logoru smrti i rješavao se tijela žrtava. 2. kolovoza 1943. s nekoliko desetaka drugih zatvorenika Rajchman je uspio pobjeći iz Treblinke tijekom ustanka. „Ja sam posljednji Židov“ po prvi puta objavljen je 2009. u Francuskoj, pet godina nakon autorove smrti. Ovo izuzetno i potresno svjedočanstvo izvorno je napisano na jidišu, a preveo ga je poznati pisac Gilles Rozier (autor bestselera „Ljubav bez otpora“), koji će biti gost ove književne večeri, predstavit će nam knjigu i razgovarat će s gostima o umijeću prevođenja.

„HENOK“ – IVAN KLARIĆ

23. 5. 2014. u 18 h – Booksa, Martićeva 14d

U osnovi ovog povijesnog romana nalaze se tri problema: smrt, stvaranje i povijest. Glavni lik romana Izak Perlberg, po zanimanju novinar, bori se s demonima stvaralaštva, no njegov život i pogled na svijet mijenja se kad upozna Sophie, Njemicu plemićkog podrijetla koja je napustila Hitlerovu Njemačku. Izak se uz nju promijeni i vraća pjesništvu, što će njegovom odlasku u koncentracijski logor dati posve neotkriveno značenje.