18. svibnja 2014.- Projekcijom filma “Kardinal Židov” francuskog redatelja Ilan Duran Cohena otvoren je 8. Festival tolerancije.

Ovaj snažni film temelji se na istinitoj priči o Jean-Marie Lustigeru, poljskom Židovu, koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kako “katolika Židova” donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije. Projekciji filma nazočila je scenaristica filma Chantal De Rudder.

Otvaranju festivala nazočile su mnoge poznate osobe iz javnog, kulturnog i političkog života, te predstavnici religijskih zajednica u Hrvatskoj. Program je vodila poznata glumica Leona Paraminski.

Festival je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, koji je istaknuo da dosadašnja iskustva, ali i brojna priznanja Festivalu dokazuju da je današnjem društvu Festival tolerancije itekako potreban. Grad Zagreb pokrovitelj je festivala već 5. godinu zaredom.

Uzvanicima je dobrodošlicu uputio Branko Lustig, predsjednik festivala, koji je tom prilikom izjavio: “Neka ovo kino bude mjesto s kojeg će se pronositi razumijevanje i ljubav. Ljubav je ta koja spaja, koja stvara i pomiče stvari naprijed. Ja nisam svećenik i zato vas ne mogu pozvati da pružite ruku jedan drugom, ali vas mogu pozvati – da kada pođete večeras svatko na svoju stranu- otvorite svoje srce i svoj um i potrudite se pronositi duh tolerantnosti koji mi Festivalom tolerancije već 8. godinu nastojimo prenositi na vas.

Direktorica festivala Nataša Popović istaknula je da zajedničkim trudom sa Brankom Lustigom godinama grade kulturnu manifestaciju čija je misija širenje ideje tolerancije, društva jednakosti i razumijevanja različitosti kao temelja društva u kakvom svi zaslužujemo živjeti.

Ovogodišnji program 8. Festivala tolerancije posvećen je 20. obljetnici Schindlerove liste, jednog od najboljih filmova svih vremena. Svečana projekcija filma Schindlerova lista na rasporedu je 22. svibnja u 19:30 u kinu Europa uz nazočnost Ralpha Fiennesa, a cijelo vrijeme trajanja festivala u kinu Europa bit će prvi put u Hrvatskoj postavljena izložba fotografija sa seta Schindlerove liste u vlasništvu Universal studija.

Ulaz na sve filmske i popratne programe festivala, osim glazbenog, u potpunosti je besplatan.

Kroz sedam festivalskih dana biti će prikazano više od 70 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova. Od filmova u programu posebno su istaknuti igrani filmovi «Victor Young Perez» Jaquesa Ouanichea, «Posljedice» Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci «Iskonsko zlo» oscarovca Stefana Ruzowitzkog i «Pasti će noć» Andre Singera. Volker Schlondorff, još jedan oskarovac predstavlja svoj novi film “Smiraj na moru”. Autori navedenih filmova dolaze kao gosti festival, te će osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu. Osim glavnog filmskog programa u kinima Europa i Tuškanac od 18. do 24. svibnja, Festival tolerancije predstavio je i bogati cjelomjesečni popratni program- izložbe, književne večeri, okrugli stolovi, edukacijska jutra za djecu i mlade na temu holokausta, filmska radionica za mlade talente iz svijeta filma, odličan glazbeni program, a posebno bi izdvojili festivalski novitet -Festival Market, od 22.-24. svibnja u Centru Cvjetni, inovativni program zamišljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, u sklopu kojeg će se hrvatskoj javnosti predstaviti relevantni domaći i strani filmski festivali sa svojim organizatorima.