rsz_img_0054

Predsjednik Festivala tolerancije Branko Lustig održao je u srijedu, 15. listopada, u sklopu projekta „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi“, predavanje u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić. Riječ je o projektu čiji je nositelj Goethe-Institut, a na na kojem Festival sudjeluje kao partner. Od 14. do 18. listopada, za učenike Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića te Gimnazije „Lovassy‐László“ iz Veszpréma organizirana je radionica na kojoj će učenici istražiti lokalnu povijest u vrijeme Drugog svjetskog rata i holokausta te inicirati filmski projekt uz mentorstvo umjetnika i kulturnih pedagoga.

Branko Lustig prisutnim je učenicima ukratko predstavio povijesni kontekst koji je doveo do holokausta, ispričao im svoja iskustva iz koncentracijskih logora te dao niz praktičnih savjeta za filmove koje će raditi.

Ova radionica je dio većeg projekta koji je započeo simpozijem u Goethe‐Institutu u travnju, a nastavio se stručnim posjetom spomen‐području Buchenwald. Projekt okuplja znanstvenike, stručnjake iz spomen‐područja, dokumentacijskih centara, muzeja te umjetnike, pedagoge, nastavnike, a od ove jeseni i učenike. Cilj projekta je kroz izvannastavne aktivnosti približiti učenicima povijesne činjenice te ih potaknuti da uz pomoć umjetnika i mentora ostvare umjetničke projekte vezane uz teme holokausta i nacionalsocijalizma.

Festival će mladim filmašima biti pri ruci prilikom stvaranja kratkometražnih filmova o holokaustu, čija se premijera očekuje sljedeće godine.